Trojice nových plošinovek pro NES, které vyšly díky homebrew scéně

Kdo by si myslel, že konzole 80. a 90. let patří do starého křemíku, šeredně by se spletl! Videohry totiž díky nezávislé scéně vychází na rozličné retro platformy i dnes. Občasník RETRO budeme věnovat převážně herním konzolím 90. let a v tomto článku se zaměříme na zajímavé a nedávné releasy pro konzoli Nintendo Entertainment System. Podívejte se na trojici nových osmibitových plošinovek.

Flea!

Plošinovka z roku 2020 vyšla na NES, Dreamcast a PC (Steam) díky úspěšnému Kickstarteru, kde vývojář Alastair Low vybral potřebnou částku za 3 dny.

Ve hře se ujmeme malé hyperaktivní blechy Henryho, která prochází tělem hostitele v celkem 80 úrovních a sbírá nádobky s krví. Po vzoru retro plošinovek nabídne Flea! brutální výzvu a nedá hráčům nic zadarmo.

Digitální verze je k dispozici za 3,33€, limitka cartridge pro NES pak na e-shopu Broke Studio za 45€.

Micro Mages

Další plošinovka, další úspěšný Kickstarter! Morphcat Games si dali za cíl vměstnat do 40 kB co nejpokročilejší plošinovku s co nejhezčí osmibitovou grafikou. Na crowdfundingu autoři vybrali přes 150 tisíc eur.

Pečlivě jsme vydestilovali ducha těch nejlepších her z celé knihovny systému NES, přičemž jsme se inspirovali moderními hrami, ale zároveň jsme do hry vložili svůj vlastní náboj a vytvořili tak zážitek, jaký na NESu ještě nebyl. Poslední dva roky jsme pečlivě pracovali na tom, abychom vám přinesli zážitek srovnatelný s komerčními verzemi té doby.

Morphcat Games

Hra nabízí 26 levelů v normálním a hard módu pro 1-4 současně hrající hráče. Hráči se ponoří do hlubin démonovy tvrze a budou čelit hordám nepřítel. Hra podporuje rozšíření FourScore či Hori adapter pro 4 připojené gamepady současně.

Na Steamu je možno zakoupit Micro Mages za 8,99€. nebo podobně jako u titulu výše můžete u Broke Srudio koupit kazetku přímo pro originální NES za 45€.

Witch n’ Wiz

V listopadu 2021 vyšla pěkná osmibitová plošinovka Witch n’ Wiz, ve které se hráči ujímají mladé čarodějky, aby zachránili uneseného chlapce. Jedná se o plošinovku založenou na puzzlech připomínající akčnější Sokoban. Každá obrazovka představuje samostatný level, ve kterém hráč musí posunovat zábrany tak, aby mohl porazit všechny nepřátele a dostat se tak do dalšího levelu.

Hra je k dispozici v digitální verzi za 10 dolarů. Hrát ji tak můžete na klasických emulátorech nebo retro handheldech podporující NES.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*